problems of adolescents

Ze slaan steeds vaker toe: cybercriminelen. De schade kan gigantisch oplopen en als je aansprakelijk wordt gesteld, ben je failliet. Het overkwam een middelgroot administratiekantoor. Gelukkig beschikte het over een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een horror story met een happy end.

Het is vrijdagochtend. Administratiekantoor X is gesloten vanwege de feestdagen. Terwijl de eigenaar op een terrasje zit, hacken cybercriminelen zijn systeem. Hierbij maken ze de persoonsgegevens van al zijn klanten buit, waaronder 25.000 namen en creditcardgegevens.

Daarnaast verdwijnen de personeelsgegevens van 75 van de 200 werknemers uit het systeem. Het netwerk wordt geïnfecteerd met een virus, waardoor de beheerder het netwerk moet sluiten en het administratiekantoor 72 uur lang niet operationeel kan zijn.

Totale schade 8 ton
Een paar dagen later is de schade niet te overzien. Klanten konden drie dagen niet bij hun gegevens. Daarnaast blijken de systemen van veel klanten geïnfecteerd met het virus. Al gauw ligt er een forse schadeclaim op het bureau van de directeur: 500.000 euro.

En daar komt dan nog 300.000 euro aan onkosten bij − forensisch onderzoek, kennisgeving aan klanten, controlemaatregelen, systeemherstel en juridisch advies. Totale rekening: 800.000 euro. Een klap die het bedrijf in zijn eentje onmogelijk te boven kan komen.

Gered door de BAV
Gelukkig vond deze ondernemer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe. Zijn verzekeraar betaalt alle proceskosten en keert ook de schadeclaim uit.

De directeur-eigenaar kan opgelucht adem halen. Niet alleen zijn bedrijf, maar ook zijn privévermogen is gered. Zonder deze verzekering kon hij immers persoonlijk aansprakelijk worden gesteld (bestuurdersaansprakelijkheid) en zou hij al zijn bezittingen verliezen.

De zekerheid van een BAV
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En of de schadeclaim nu terecht is of onterecht. Of je er nu iets aan kon doen of niet. Of de schuld nu ligt bij jou of bij een stel criminelen uit de Oekraïne, je zit met de onkosten. Een BAV neemt je al deze zorgen uit handen en betaalt alle kosten. En soms kan dat het verschil betekenen tussen leven of dood.